Pisica domestica din zilele noastre sufera de o serie de boli de nutritie si metabolism, influentate si de factorii stresori din mediul de viata.
Din categoria acestor afectiuni fac parte si cistita idiopatica felina si urolitiaza, doua patologii ce sunt de multe ori interconectate si ce conduc frecvent la OBSTRUCTIE URETRALA.
Obstructia uretrala reprezinta imposibilitatea animalului de a elimina urina acumulata la nivelul vezicii urinare, datorita blocarii uretrei. Acest blocaj poate fi realizat de cristale, dopuri de fibrina sau spasm uretral. Afectiunea constituie o URGENTA medicala si animalul dumneavoastra de companie are nevoie de atentie medicala cat mai repede posibil datorita complicatiilor la nivel sistemic ce pot aparea daca nu se intervine la timp.
Acest gen de patologie apare mai frecvent la MASCUL, datorita particularitatii anatomice a uretrei, al carei diametru scade spre varf, favorizand astfel blocajul acesteia.
Cum ne dam seama ca pisica are aceasta afectiune?
Dumneavoastra, ca si proprietar veti putea observa urmatoarele semne: felina este agitata, se duce frecvent la litiera si elimina cantitati foarte mici de urina, sau deloc, timp in care sunt prezente vocalizari, efortul de a urina este vizibil (unele pisici pot adopta o pozitie similara celei de defecare), se toaleteaza excesiv in zona aparatului genital si in regiunea abdominala inferioara. Daca au trecut mai multe ore de la instalarea acestei afectiuni, companionul dumnevoastra poate deveni extrem de letargic, ii va scadea temperatura corporala, va refuza hrana si apa, putand ajunge in stare pre-comatoasa.
In momentul in care veti ajunge la medicul veterinar, in urma anamnezei, a examenului clinic si a eventualelor examene imagistice si de laborator se va pune diagnosticul de certitudine si medicul va actiona in consecinta, in functie de starea animalului dumneavoastra!