Poate va intrebati ce legatura este intre stres si pisici, in afara de cea binecunoscuta de toti iubitorii de feline, si anume ca pisicile reduc nivelul de stres al proprietarilor, fapt deja dovedit stiintific. Ei bine, in medicina veterinara de astazi, stresul incepe sa ocupe un loc din ce in ce mai important, la fel ca si studiul efectelor acestuia.
Stresul, in context medical, poate fi definit ca un factor fizic, mental sau emotional care provoaca tensiuni corporale sau mentale. Stresul poate fi extern (din mediul inconjurator, psihologic sau social) sau intern (boala sau procedura medicala). Stresul poate declansa raspunsul „lupta sau zbor”, o reactie complexa a sistemelor neurologice si endocrine.
Cand pisicile traiesc în salbaticie, stresul apare in special atunci când sunt expuse unor situatii care pun viata in pericol. Glandele suprarenale ale pisicii raspund la amenintare prin secretarea unei cantitati de hormoni care cresc frecventa cardiaca si respiratorie, tensiunea arteriala si glicemia dar scad digestia si activitatea sistemului imunitar. Aceste raspunsuri sunt normale si sunt concepute pentru a pregati pisica pentru a lupta sau a fugi de situatia periculoasa. Pe termen scurt, aceste schimbari sunt vitale. Cu toate acestea, atunci cand exista un stres pe termen lung, acestea sunt daunatoare, ele consuma resursele organismului si provoaca dezechilibre la nivelul intregului organism. In concluzie, stresul pe termen lung scade speranta de viata a felinei!
Stresul a fost identificat ca fiind o componenta semnificativa sau fiind implicat in declansarea celor mai frecvente probleme de comportament la pisica, precum si a unor boli comune.
Felinele nu isi manifesta emotiile la fel de deschis ca si alte specii si tind sa se retraga, mai degraba decat sa-si „exprime” anxietatile. Prin urmare, devine necesar ca proprietarii sa recunoasca semnele subtile ale stresului la propriile pisici pentru a le oferi cea mai buna ingrijire posibila.
Stresul este o componenta importanta in medicina felina, el fiind implicat in probleme comportamentale (precum urinare in locuri nepermise, zgariatul mobilei, agresivitate fata de alte animale sau oameni, tendinta de a se ascunde, automutilare etc) dar si in boli sistemice (sindrom urologic felin, diabet, probleme cardiace etc.)
Acum, ca am stabilit efectul nociv al stresului asupra felinelor vom detalia intr-o serie de articole pe aceasta tema, factorii stresanti, semnele pe care ni le poate arata o pisica afectata de stres dar si cum il putem manageria si ce putem face pentru a elimina/scadea efectele nedorite ale acestuia.