14 afectiuni frecvente ale cainilor seniori

14 afectiuni frecvente ale cainilor seniori

Problemele Cainelui Senior

Semnele de imbatranire sunt inevitabile la cainii mai in varsta. Corpul nu mai este la fel de viguros cum era odata si, probabil pana nu de mult sprintenul dvs. companion nu-i lua mai mult de cateva secunde sa va prinda din urma. Imbatranirea, la fel de bine, poate predispune cainii la anumite boli. Fiind pusi in tema cu unele dintre problemele specifice ale cainilor in varsta, veti putea fi un tutore mult mai educat si mai pregatit pentru companionul dvs. senior.

Asistenta veterinara regulata este deosebit de importanta, mai ales in aceasta etapa a vietii lor. Prezentul material isi propune sa va aduca la cunostinta unele dintre cele mai frecvente boli diagnosticate, binecunoscute pentru faptul ca afecteaza cu predilectie animalutele varstnice.

1. Probleme Nutritionale. O dieta adecvata este foarte importanta in ingrijirea unui caine geriatric. Obezitatea este o problema foarte frecventa si serioasa, deoarece aceasta se coreleaza direct cu o longevitate scazuta si poate contribui la aparitia altor probleme. Un regim alimentar corespunzator este o parte extrem de importanta a ingrijirii cainelui dvs. geriatric, mai ales daca tinem cont de faptul ca este o chestiune pe care-o puteti controla.

2. Boli Dentare. Bolile dentare si gingivita (inflamatia gingiilor) sunt descoperiri obisnuite la cainele in varsta. Netratata, boala dentara, de regula, duce la pierderea prematura a dintilor si poate servi drept sursa de infectie pentru restul organismului. In acest mod, bolile dentare grave pot prezenta un risc pentru alte sisteme din organism.

3. Artrita. Boala degenerativa a articulatiilor, cunoscuta si ca artrita (sau mai corect, artroza) este o alta problema foarte comuna care afecteaza cainii in varsta. Desi este de asteptat ca animalutele varstnice sa inceapa sa se deplaseze cu o mai mare dificultate odata cu inaintarea in varsta, animalutele afectate de boli articulare s-ar putea simti mult mai bine daca sunt tratate si menajate corespunzator. Semnele de artrita la caini sunt reprezentate de ridicarea cu dificultate, urcarea scarilor sau sarirea cu dificultate, alunecarea2. caine senior 14 boli veterinar vets 4 all pets boli ficat inima rinichi diabet caini piele ochi sector 3 sau caderea pe podelele alunecoase, intampinarea dificultatilor atunci cand vine vorba de a dormi linistit sau agitatia pe timpul noptii. Exista o multime de medicamente antiinflamatorii pe care medicul vostru veterinar i le poate prescrie companionului vostru pentru a-i imbunatati calitatea vietii si nivelul de confort.

4. Afectiunile Ochilor. Odata ce cainii imbatranesc, vederea lor are de suferit. Exact ca si la oameni, ei pot dezvolta cataracta, care are drept consecinta o vedere incetosata. Uneori, productia de lacrimi se diminueaza, astfel incat suprafata ochiului (corneea) nu mai este lubrefiata in mod corespunzator. Ochiul uscat (cheratoconjunctivita sicca) este o problema frecventa care afecteaza cainii in varsta si mai ales cainii de talie mica cu ochii bulbucati, cum ar fi shih-tzu, pekinezul, pugul (mops-ul), precum si metisii acestora.

5. Boala Renala (Insuficienta Renala). Boala renala este una dintre cele mai frecvente boli metabolice ale cainilor varstnici. In conditiile in care este diagnosticata precoce prin intermediul testelor de sange, unii caini se simt destul de bine pe o dieta speciala si o medicatie specifica. Cel mai important lucru este acela de a diagnostica boala renala de timpuriu. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care medicii veterinari recomanda testele de sange periodice la cainii varstnici.

6. Pietrele Vezicii Urinare. Cainii in varsta tind sa prezinte un risc crescut de a dezvolta pietre la nivelul vezicii urinare. Adesea, aceste pietre provoaca putine probleme, dar pot cauza o obstructie in cazul in care cainele incearca sa elimine o piatra mare care ramane blocata in uretra. Radiografiile si ecografiile abdominale periodice se pot dovedi utile in a stabili daca cainele dvs.vostru dezvolta astfel de pietre si daca este nevoie de tratament sau dieta specifica.

7. Tulburarile Endocrine. Cele mai frecvent intalnite doua tulburari endocrine care afecteaza cainii varstnici sunt hiperadrenocorticismul (boala Cushing) si hipotiroidismul. Boala Cushing este o tulburare care apare ca urmare a unei secretii excesive de cortisol producand imbolnavirea. Hipotiroidismul este reprezentat de o glanda tiroida subactiva, care, de asemenea, afecteaza sanatatea cainelui vostru. Ambele tulburari sunt tratabile, iar tratamentul adecvat poate ameliora considerabil starea generala si rezistenta cainelui vostru.

8. Boala Cardiaca (Insuficienta Cardiaca). Cea mai comuna boala cardiaca a cainelui senior este cardiopatia valvulara cronica. Ingrosarea si neregularitatile valvelor inimii pot duce la circulatia anormala a sangelui in interiorul camerelor inimii, provocand in cele din urma marirea in dimensiune a inimii (cardiomiopatia dilatativa) si insuficienta cardiaca. Depistarea precoce a acestei boli si instituirea unui tratament adecvat pot incetini progresia bolii cardiace.

9. Diabetul. Cainii varstnici au tendinta de a prezenta un risc mai ridicat de a dezvolta diabet. Indiferent de cauza exacta a acestuia – alimentatia, secretia insuficienta de insulina sau rezistenta la insulina – cainii diabetici pot fi, adesea, ajutati cu medicatie si prin intermediul unei diete specifice.

10. Tumorile de Piele. Nodulii sau excrescentele pielii sunt descoperiri1. caine senior 14 boli veterinar vets 4 all pets boli ficat inima rinichi diabet caini piele ochi sector 3 obisnuite la cainele in varsta. Pe baza marimii, localizarii si rezultatelor aspiratiei biopsice, medicul vostru veterinar poate recomanda extirparea uneia sau mai multor formatiuni prezente la nivelul pielii. Daca nu va este recomandata extirparea acestora, monitorizati-le in ceea ce privesc modificarile de marime sau forma.

11. Incontinenta Urinara. Uneori, cainii in varsta incep sa nu-si mai poata tine urina, scapand cantitati mici sau chiar mari de urina atunci cand stau culcati sau cand dorm. In unele situatii, diversele medicamente existente pot rezolva problema.

12. Probleme de Prostata. In cazul in care cainele vostru este un mascul necastrat, acesta prezinta un risc semnificativ de a dezvolta boli ale prostatei. Infectiile prostatei, marirea anormala in dimensiune, abcesele si chistii prostatici sunt toate posibile probleme care pot viza masculul necastrat. Tumorile de prostata apar cu aceeasi frecventa atat la masculii necastrati, cat si la cei castrati.

13. Cancerul. Din pacate, cancerul este o problema majora a cainelui senior. Nu toate tipurile de cancer sunt neaparat fatale. Chirurgia, chemoterapia si chiar radioterapia, de la caz la caz, pot fi uzitate pentru a prelungi semnificativ viata companionului vostru sau chiar pentru a-l vindeca. Prognosticul depinde de tipul si localizarea cancerului.

14. Disfunctia Cognitivasi Problemele de Comportament. Pe masura ce cainii imbatranesc, la fel ca si persoanele in varsta, ei devin din ce in ce mai „prinsi cu ale lor” (tabieturi), mai inflexibili, mai putin rabdatori si mai irascibili. Uneori, ei isi uita comportamentele invatate, incluzand obiceiurile normale de urinare si defecare. Cainii varstnici pot dormi mai mult si pot fi mai putin sensibili la stimulii externi. Aceste semne pot fi asociate unei boli ascunse sau se pot datora unui declin treptat al simturilor lor si a capacitatii cognitive (procesul de cunoastere/invatare). Uneori, tratamentul medicametos poate ajuta.

Alte Probleme. Odata ce cainii imbatranesc, inclusiv organele lor imbatranesc si nu mai functioneaza la fel de bine asa cum o faceau odata. Diversele boli hepatice sunt frecvent intalnite la cainii in varsta, inclusiv ciroza. O alta problema a cainilor batrani este potentialul de a dezvolta anemie. Indiferent daca este asociata bolii renale, cancerului, bolilor cronice sau tulburarilor primare ale maduvei osoase, anemia il poate determina pe cainele vostru sa se simta extrem de slabit si, fara tratament, aceasta poate deveni din ce in ce mai severa incat sa necesite asistenta medicala de urgenta.