Pisicile fac frecvent cancer. Conform diferitelor statistici, 1 din 6 pisici este diagnosticata cu cancer. Cancerul este o boala caracterizata printr-un grup de celule care se multiplica, invadand si distrugand tesuturile adiacente. De asemenea, acesta se poate raspandi in zone indepartate printr-un proces numit metastazare.
Cancerul poate aparea in piele, sub piele si afecteaza aproape orice locatie sau organ din organism. Exista, de asemenea, mai multe tipuri de cancer ce se pot dezvolta in fiecare locatie.
Semnele cancerului variaza in functie de localizare si tipul de cancer. Agresivitatea cancerului va depinde de tipul de cancer, de localizare, precum si de rezistenta sau de receptivitate fiecarui individ in parte.
Unele dintre semnele de avertizare ale prezentei cancerului, frecvent observate la pisici sunt reprezentate de:
1. Noduli sau excrescente care se dezvolta rapid
2. O formatiune ferma
3. O formatiune care pare aderenta la tesuturile subiacente (din jur)
4. O formatiune pigmentata
5. O formatiune care-si schimba aspectul
6. O rana sau o plaga care nu are tendinta de a se vindeca
Pisicile fac frecvent cancer. Cancerul este o boala caracterizata printr-un grup de celule care se multiplica, invadand si distrugand tesuturile adiacente. De asemenea, acesta se poate raspandi in zone indepartate printr-un proces numit metastazare. Cancerul poate aparea in piele, sub piele si afecteaza aproape orice locatie sau organ din organism. Exista, de asemenea, mai multe tipuri de cancer ce se pot dezvolta in fiecare locatie. Semnele cancerului variaza in functie de localizare si tipul de cancer. Agresivitatea cancerului va depinde de tipul de cancer, de localizare, precum si de rezistenta sau de receptivitate fiecarui individ in parte. Unele dintre semnele de avertizare ale prezentei cancerului, frecvent observate la pisici sunt reprezentate de: 1. Noduli sau excrescente care se dezvolta rapid 2. O formatiune ferma 3. O formatiune care pare aderenta la tesuturile subiacente (din jur)
7. Consumul sau inghitirea dificila a hranei
8. Scaderea in greutate (slabirea)
9. Lipsa poftei de mancare sau apetitul capricios
10. Vome repetate – mai ales la pisicile mai in varsta
11. Respiratie dificila sau laborioasa
12. Tuse
13. Urinare dificila
14. Urina cu sange
15. Schiopatura persistenta
16.Letargie sau un nivel scazut de energie
17. Defecare dificila sau insotita de tenesme
Acestea sunt cateva dintre cele mai comune semne de avertizare. Avand in vedere ca boala canceroasa poate afecta aproape orice organ sau sistem al organismului, semnele cancerului pot fi reprezentate de aproape orice simptom. De exemplu, in cazul in care cancerul implica un os, unele animalute vor schiopata. In cazul in care cancerul implica pielea, ati putea simti o formatiune. In alta situatie, daca cancerul afecteaza intestinul, unele animalute vor prezenta semne asociate tractului intestinal, cum ar fi lipsa poftei de mancare, pierderea in greutate, varsaturi, diaree, constipatie sau dureri abdominale.
In cazul in care pisica voastra prezinta oricare dintre aceste simptome, va rugam sa-i faceti o vizita medicului vostru veterinar pentru o examinare completa si pentru a discuta cu acesta despre ceea ce va ingrijoreaza.