Fracturile Dentare La Pisici

Fracturile Dentare La Pisici

Dintele prezinta trei straturi. Stratul exterior este reprezentat de un strat subtire denumit email sau smalt. Stratul al doilea este situat sub smalt si este format dintr-o substanta dura denumita dentina. Interiorul dintelui este numit pulpa dentara si este format din artere, vene, nervi si tesut conjunctiv.

Dintele poate fi traumatizat in diferite moduri.

Trauma dentara si/sau o fractura sau o ruptura se poate solda cu lipsa smaltului si a dentinei, expunerea pulpei dentare cu sau fara sangerare, inchiderea la culoare a dintelui, pierderea dintelui sau umflarea (inflamarea) regiunii faciale corespondente radacinii dentare a dintelui afectat. Orice portiune a radacinii sau a coroanei unui dinte poate fi rupta (sparta) sau deteriorata. Un dinte poate fi chiar smuls din alveola sa (avulsie).

La pisici, fracturile dentare pot fi asociate incidentelor soldate cu accidente auto, caderilor de la inaltime, traumatismelor faciale rezultate in urma atacurilor produse de alte animale sau a unei fracturi de mandibule care are ca rezultat, foarte probabil, si fracturarea unuia sau mai multor dinti. Leziunile resorbtive, care sunt leziuni cu caracter distrugator la nivelul dintelui si care determina pierderea dentinei pot, de asemenea, slabi un dinte conducand la fracturarea acestuia. Fracturarea dintelui se poate produce sub linia gingivala, vertical sau orizontal pe dinte. Nivelul (localizarile sau profunzimea) la care radacina este fracturata ne ajuta sa determinam daca dintele poate fi salvat sau nu.

Dintii fracturati sunt durerosi chiar daca pisica nu manifesta niciun semn vizibil de durere. Dintele, regiunea faciala, maxilarele si capul pot fi sensibile si dureroase. Pisica isi poate feri regiunea capului sau evita in mod special sa ia contact cu fata sau cu capul per ansamblu cu stapanul ei. De asemenea, ea poate scapa mancarea din gura in momentul in care incearca sa o mestece, poate sa nu apuce corespunzator hrana sau sa nu o mestece cum se cuvine. Masticatia dificila poate duce la o hranire inadecvata si la slabirea progresiva a pisicii afectate.

Ce Sa Urmariti?

– Modificarile in forma, culoarea si pozitia dintilor

– Localizarea umflaturii sau durerii faciale

– Diminuarea fortei muscaturii in timpul jocului sau a exersarii agresivitatii

– Reticenta de a manca sau refuzul hranei, in special a alimentelor dure sau fibroase

Diagnosticul

Ingrijirea medical veterinara de specialitate include testele de diagnostic si recomandarile de tratament ulterioare. O fractura dentara trebuie tratata ca o urgenta. Daca pulpa dentara este expusa, atunci foarte probabil exista o sensibilitate crescuta si multa durere. O expunere pulpara poate conduce la sangerare si apoi la infectarea pulpei din interiorul dintelui. Dintele este, de obicei, tratat din punct de vedere al infectiei si al traumatismului. Testele de diagnostic sunt necesare in cazurile de traumatisme dentare. Aceste teste pot include:

– Un istoric medical complet si examinarea clinica trebuie sa fie realizate de catre medicul vostru veterinar. Examinarea pentru evidentierea altor eventuale traumatisme va trebui efectuata. Fracturile de maxilar sau mandibula si de craniu pot fi acompaniate de fracturi ale dintilor.

– Radiografiile dentare pot fi efectuate, insa sub anestezie generala.

– Examinarea sau evaluarea fizica a fiecarui dinte poate fi facuta cu o sonda periodontala, un instrument cu varful bont utilizat pentru examinarea dintelui sub

gingii si pentru a evalua sensibilitatea dureroasa a fiecarui dintre in parte. De asemenea, odata cu acest consult medicul vostru veterinar poate verifica mobilitatea fiecarui dinte in parte. La unii pacienti acest lucru se poate realiza fara anestezierea generala a pacientului, la altii nu.

– Examenul biochimic sangvin, hemoleucograma si analiza de urina pot avea rol in determinarea starii generale de sanatate a pacientului. Aceste teste sunt, de asemenea, recomandate anterior anesteziei.

Tratamentul

Conduita terapeutica pentru dintele traumatizat poate include unul sau mai multe dintre tratamentele:

Daca numai dentina este expusa si nu si pulpa dentara, atunci o pasta de obturatie sau pe baza de florura, material pe care dentistii il aplica pe molarii copiilor la varsta de 5-8 ani pentru a preveni aparitia cariilor, poate fi folosita cu succes. Aceasta manopera reduce sensibilitatea si previne invazia bacteriana a cavitatii pulpare.

Dintii afectati sever pot necesita extractia.

– Stadiile mult mai avansate de lezionare pulpara necesita tratarea canalului radicular2. pisica pisici fractura fracturi dentare coroana smalt radacina email dentina pulpa radicular veterinar vets 4 all pets si refacerea coroanei (mulaje metalice de coroana). Anumiti dinti vor necesita tratarea canalului radicular in cazul in care fractura a implicat pulpa dentara si se constata inrosirea sau sangerarea acesteia. Terapia canalului radicular este superioara extractiei in aproape toate cazurile. Terapia canalului radicular a dintilor functionali este mult mai putin dureroasa decat extractia. Extractiile care implica daune osoase pot necesita 8 pana la 12 saptamani pentru a se vindeca si apoi pisica nu se mai poate baza pe functia dintelui respectiv.

– Fracturile dentare depistate inca de la inceput pot fi tratate prin acoperirea directa sau indirecta a pulpei dentare, manopera ce are menirea de a salva sanatatea dintelui.

– La fracturile dentare aparute consecutiv fracturilor maxilare nu trebuie intervenit in cazul in care ele contribuie la stabilizarea fracturii, iar dupa ce maxilarul se vindeca, trebuie efectuat un tratament al canal radicular.

– Un dinte avulsionat sau un dinte dislocat din alveola, va trebui repozitionat cat mai repede cu putinta. Puneti dintele in lapte integral pentru conservarea temporara cat timp asteptati ca el sa fie reimplantat de catre medicul vostru veterinar.

Ingrijirea La Domiciliu

Nu exista o ingrijire la domiciliu viabila pentru un dinte fracturat. Fixati o intalnire cu medicul vostru veterinar pentru a primi recomandarile de tratament.

Daca un dinte este complet dislocat din maxilar, puneti dintele in lapte integral si solicitati asistenta medical veterinara de urgenta. Nu periati sau nu spalati dintele inainte de a-l introduce in lapte. Dupa tratament, administrati-i pisicii voastre antibiotice si antialgice pe cale orala intocmai cum v-au fost recomandate de medicul veterinar. Odata ce dintele a fost tratat, evitati sa-i oferiti pisicii voastre obiecte sau alimente dure de masticat sau jucarii pe care ea sa trebuiasca sa le mestece sau sa le apuce cu dintii.

Preventia

Evitati incidentele traumatizante tinandu-va pisica in interiorul caminului. Asigurati-va ca3. pisica pisici fractura fracturi dentare coroana smalt radacina email dentina pulpa radicular veterinar vets 4 all pets toate ferestrele deschise sunt prevazute cu plase sau grilaje de protectie. Monitorizati articolele pe care i le dati pisicii sa le roada si evitati sa-i oferiti acesteia lucruri de masticat care pot provoca traumatisme sau fracturi dentare. Urmariti-va pisica in timpul jocurilor agresive sau interactive.

Daca traumatismul dentar s-a produs, solicitati asistenta si ingrijire medicala de specialitate imediat. Amintiti-va, un simplu tratament cu produse pe baza de fluor a dintilor pisicii voastre in primele 18 luni de viata, va ajuta la fortifierea considerabila a danturii acesteia.