Dermatita Alergica La Purici A Cainilor

Dermatita Alergica La Purici A Cainilor

Dermatita alergica la purici este cea mai des intalnita alergie la caini si este produsa de muscaturile de purici, in special de saliva acestora. Este o boala care produce mancarime accentuata (boala pruriginoasa) si predispune la dezvoltarea infectiilor cutanate (ale pielii) secundare.

Oricat de curios ar parea, majoritatea animalelor cu alergie la purici au foarte putini purici – deoarece acestia induc mancarime accentuata, cainii se toaleteaza excesiv, eliminand orice evidenta a existentei puricilor. Cu toate acestea, cateva muscaturi de purici la interval de doua saptamani sunt suficiente pentru a provoca dermatita alergica la purici si pentru a induce scarpinarea permanenta a cainelui. Orice animal poate deveni alergic la purici, dar cu toate acestea unii caini sunt mai „imbietori” pentru purici decat altii.

Puricii sunt insecte hematofage (sug sange pentru a se hrani) a caror durata deveterinar vets 4 all pets cabinet sector 3 clinica purici purice caine caini pisica pisici deparazitare externa ciclu viata tratament dermatita eczema rani diagnostic puncte fierbinti oua larve fecale coada picioare viata este de 6-12 luni. Durata de supravietuire este influentata de conditiile de mediul ambiant si poate varia de la 2-3 saptamani pana la un an de zile. Conditiile optime sunt reprezentate de o umiditate de 75-85% si o temperatura a mediului ambiant de 18-270C. Umiditatea este mult mai importanta decat temperatura ambientala. Puricele adult isi petrecere majoritatea vietii pe gazda, in timp ce stadiile imature (ouale) sunt regasite in mediul ambiant.

NOTA!!! Nu trebuie neglijat faptul ca puricii, pe langa dermatita alergica pot transmise numeroase boli parazitare ale sangelui, cat diferiti paraziti intestinali!!!

Ce Ar Trebui Sa-Mi Atraga Atentia?

– Mancarime severa

– Linsul excesiv sau muscarea cozii, crupei, membrelor posterioare si ocazional a celor anterioare

– Leziuni exsudative (granulomul prin lins) aparute in urma linsului excesiv sau altfel spus, rani umede, chiar sangerande, imbibate cu saliva

– Puncte fierbinti (zone de dermatita umeda) pe solduri sau pe fata, aparute in urma leziunilor severe ale pielii consecutive scarpinatului

– Prezenta „zatului de cafea” (fecalele de purici) printre firele de par sau pe pielea cainelui

Diagnosticul

Dermatita alergica la purici este o cauza frecventa a mancarimii si scarpinatului la caini, dar si alte afectiuni pot induce simptome asemanatoare. Celelalte afectiuni care trebuie excluse pentru diagnosticarea certa a dermatitei alergice la purici sunt reprezentate de:

– Alergia alimentara

– Atopia

– Trauma sau alta cauza a iritatiei locale a pielii

– Raia sarcoptica

– Cheiletieloza (o infestatie cu acarieni)

– Otita externa (infectia urechii)

– Defectele primare de cheratinizare

Unele animalute pot avea mai mult de o problema medicala. Spre exemplu, scarpinatul sau muscaturile consecutive iritatiei produse de purici pot induce un „punct fierbinte” (dermatita umeda acuta), care se poate complica ulterior cu odermatita caine purici purice catel catei caini eczema rana coada picioare mancarime scarpina scarpinat oua larve fecale tratament diagnostic deparazitare externa pipeta advantix front-line stronghold fiprex zgarda rani saliva veterinar vets 4 all pets cabinet sector 3 dermatita bacteriana secundara (piodermita).

Diagnosticarea alergiei la purici se face pe baza antecedentelor, semnelor clinice si a reactiei pozitive la metodele de control ale puricilor.

Treatmentul

Tratarea dermatitei alergice la purici implica trei faze:

– Prevenirea muscaturilor de purici. Cea mai importanta parte a tratamentului este prevenirea muscaturilor puricilor prin controlul agresiv al puricilor de pe animalut si din mediul sau ambiant. Astfel, cainele va primi produse de deparazitare externa care vor avea rolul de a elimina puricii de pe corpul acestuia si de a preveni reinfestarile. Nu in ultimul rand, pentru a reduce sau chiar a elimina puricii din mediul de viata al cainelui, proprietarul va trebui sa efectueze o igienizare temeinica si o dezinsectie a spatiului de viata al companionului lui.

– Tratarea infectiilor secundare ale pielii. Medicamentele antibiotice si antimicotice pot fi necesare pentru a trata infectiile secundare ale pielii declansate de alergia la purici.

– Diminuarea intensitatii pruritului (mancarimii). Daca cainele se scarpina excesiv, o scurta cura cu steroizi poate fi necesara pentru a diminua intensitatea pruritul si pentru a-i conferi cainelui o stare mult mai confortabila.

Tipul de tratament recomandat impotriva puricilor rezidenti pe corpul cainelui vostru va depinde de cativa factori:

– Severitatea infestatiei

– Daca aveti un singur caine sau mai multi, sau daca aveti atat caini cat si pisici

– Daca animalutele voastre isi petrec tot timpul numai in casa sau o parte afara si o parte in interior

– Perioada din an in care apare problema

– Zona in care cainele vostru este expus puricilor (curtea sau parcul public)

– Daca cainele vostru este sau nu alergic la purici

Tratamentul optim al cainelui vostru necesita o imbinare a ingrijirii veterinare profesioniste cu cea efectuata de voi la domiciliu. Continuarea tratamentului la domiciliu, conform prescriptiilor medicului, are o deosebita importanta in special pentru cainii alergici la purici. Medicamentele vor fi administrate intocmai prescriptiei medicului veterinar. Contactati-va medicul veterinar daca intampinati dificultati in adminsitrarea medicamentelor prescrise sau daca rezultatele nu sunt cele asteptate.

Preventia

Folositi un produs antiparazitar impotriva puricilor eficient si sigur incepand cu o luna inainte de debutul sezonului de purici si continuand inca o luna dupa sfarsitul acestuia.

Folositi frecvent aspiratorul si diferitele produse de curatare a carpetelor pentru a inlatura ouale si larvele din mediul ambiant interior al cainelui. In situatiile dificile, puteti face uz de una dintre firmele profesioniste de dezinsectie sau curatenie.

Programati-va imediat o intalnire cu medicul vostru veterinar daca cainele vostru1. caine caini veterinar purici cabinet sector 3 vets 4 all pets paraziti externi deparazitare externa boli pericol dermatita eczema coada picioare dezvolta leziuni acute ale pielii (dermatita umeda acuta) ca urmare a muscaturilor sau a scarpinarii induse de parazitismul cu purici. Toaletarea frecventa a cainelui vostru cu un „pieptan pentru purici” (des si cu dinti fini) va poate ajuta sa inlaturati o parte din puricii.

Ca si concluzie, cea mai eficienta modalitate de tratare, cat si de preventie a dermatitei alergice la purici, cat si a celorlalte boli transmise de purici, este utilizarea produselor antiparazitare externe eficiente, de obicei, aplicabile cu o frecventa lunara.