TECABO

TECABO

TECABO face parte din chirurgia urechii si reprezinta ablatia in totalitate a conductului auditiv extern, insotita de osteotomia bulei timpanice. Isi gaseste aplicabilitatea in cazul prezentei de polipi sau formatiuni tumorale, atat la nivelul conductului auditiv extern, cat si in vecinatatea acestuia, indeosebi tumorile de glanda parotida, glanda ce imbraca partial conductul auditiv extern. Este recomandat inainte de luarea deciziei de a a interveni chirurgical sa se apeleze la examene suplimentare de diagnostic, cum ar fi examen radiologic si/sau CT.


Sageata galbena reprezinta limfonodul reactiv retrofaringian drept.

In situatia in care se ia decizia de a interveni chirurgical, proprietarul trebuie sa stie ca gradul de perceptie al sunetului va fi mult diminuat, aspectul fizionomic este posibil sa aiba si el de suferit, precum si paralizia pe partea interventionala datorita lezarii nervului facial, paralizie care poate fi permanenta sau trecatoare .
In situatia in care paralizia este permanenta , aceasta aparand intr-un proces redus la animalele operate, se va evidentia ptoza musculaturii de pe partea operata, iar la nivel ocular datorita lipsei miscarii palpebraleva fi nevoie de managerierea post operatoare pe termen nedeterminat cu geluri ce vor prelua din functia lacrimala, cu rol protectiv la nivel cornean. Este posibil ca la feline complicatiile postoperatorii sa aiba un procent mai ridicat datorita structurilor nervoase mult mai fine ce pot fi lezionate in cazul interventiei chirurgicale.
Cu toate acestea, procentajul si cresterea duratei de viata, precum si cresterea calitatii vietii, recomanda interventia chirurgicala.


Sageata galbena indica invadarea canalului auditiv extern de catre formatiunea tumorala.

Formatiune tumorala surprinsa in dimensiunile ei maximale. Se observa impregnarea cu substanta de contrast( culoarea alba).

Dezvoltare tumorala in regiunea parotidiana cu tendinta de acaparare a venei jugulare.

Imagini TECABO ante-intra-postoperator

(ATENTIE – Continut Explicit)

Cazul prezentat mai sus provine de la o felina de peste zece ani, femela sterilizata. Ca mijloc principal de diagnostic s-a folosit CT, realizat la FMVCluj, imaginile obtinute orientand catre o tumora loco-regionala cervicala. Operatia a constat in excizia canalului auditiv extern, osteotomia bulei timpanice si extirparea tumorii din regiune impreuna cu limfonodul regional. Examenul histopatologic a relevat ca este vorba de o tumora de glanda parotida, mai exact adenom de glanda parotida. Din cauza extinderii tumorale, nu s-a putut evita sectionarea nervului facial, ramurile ce se ocupa de zona palpebrala, postoperator ramanand cu imposibilitatea efectuarii miscarilor palpebrale. Cu toate acestea, recuperarea a fost spectaculoasa, acest lucru fiind datorat si ingrijirii exceptionale oferite de catre proprietar, manageriat cu medicamente inlocuitoare de lacrimi.