Criptorhidia

Criptorhidia

Criptorhidia este reprezentata de lipsa coborarii la nivelul scrotului a testiculului. Are determinism congenital si este uni-/bilaterala, cel mai frecvent unilaterala. Testiculul in mod normal este tras la nivelul scrotumului imediat dupa nastere prin fibrozarea si contractia gubernacului, si se considera criptorhid daca dupa varsta de 2 luni testiculul nu este coborat.
Testiculul criptorhid este de dimensiuni mai mici, si se poate localiza intre inelul inghinal si punga scrotala, sau in cavitatea abdominala. Se recomanda castrarea bilateral deoarece se considera ca are determinism genetic, mutatia putand fi transmisa mai departe. Testiculul criptorhid este predispus neoplaziei, de aici recomandarea interventiei chirurgicale cat mai curand posibil.

In cazul prezentat este vorba despre un caine din rasa Akita Inu, in varsta de trei ani, testiculul criptorhid unilateral pozitionat pe partea stanga, in cavitatea abdominala. Intraoperator s-au observat multiple aderente intre testicul si epiplon, mezenter. Indicatia chirurgicala a fost de castrare bilaterala.


(ATENTIE – Continut Explicit)